Comunicat COVID-19

Després de les mesures preses per la Generalitat de Catalunya respecte a la situació del COVID-19, la Junta Directiva de la Confraria de la Creu – Armats ha adoptat les següents decisions:

Totes les activitats organitzades per la Confraria i amb la participació de membres de la Confraria, queden suspeses durant 15 dies: del divendres 13 de març i fins al 27 de març, ambdós inclosos.

Això inclou:

 • L’edició de l’Opuscle.
 • Els assajos dels Armats, de la Banda de Timbals i de les Caramelles.
 • Les reunions de treball de la Junta Directiva.
 • Les reunions de treball de tots els grups de la Confraria: Armats, Aspirants, Penitents i Improperis, Banda de Timbals, Portants del Sant Crist i Caramelles.
 • La calçotada de la Confraria.

Donada la impossibilitat de treballar amb normalitat durant els propers dies i tenint ben present que, malauradament, amb aquests 15 dies no n’hi haurà prou, els següents actes també queden suspesos:

 • Presentació de l’Opuscle, al Pati del Castell-Palau dels Icart.
 • Exposició fotogràfica “Processó i Rams a Torredembarra 1968-1969″, a la sala Lluís d’Icart.

Finalment, ens emplacem a decidir més endavant la participació de la Confraria en els actes programats dins de la Setmana Santa, sempre i quan ens ho permetin les autoritats competents.

 

Junta Directiva de la Confraria de la Creu – Armats

Torredembarra, 13 de març de 2020

Publicat dins de General

El periodista i consultor de comunicació Jordi Salvat Rovira serà el presentador de l’Opuscle 2020

L’acte serà el proper divendres 3 d’abril, a les 20:30h, al Pati del Castell-Palau dels Icart de Torredembarra.

Jordi Salvat Rovira és de Cal Ratxet de part de pare i de Cal Sisquet de Paton de part de mare. És torrenc amb arrels altafullenques, de la Pobla de Montornès i de Barcelona. Les seves arrels també són pageses i va treballar molts estius i dissabtes amb el seu pare i el seu tiet a Cal Ratxet, l’hort que trobareu just sortir de Torredembarra per l’avinguda Catalunya, però ha encarat la seva vida professional cap al periodisme i la comunicació.

Nascut el 1977, va anar a l’Escola Antoni Roig -tant a l’actual Patronat com als edificis ara de l’Escola Molí de Vent-, a l’Institut Torredembarra, quan estava a l’actual Escola Antoni Roig. I és que la Torredembarra dels anys vuitanta i noranta era molt diferent de l’actual. Va marxar a estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra, però sempre s’ha mantingut molt lligat a Torredembarra, formant part d’entitats com el Club Escacs Torredembarra o el Centre d’Estudis Sinibald de Mas. Del Club d’Escacs n’ha estat president i en dirigeix des de fa uns quants anys l’Open Internacional d’Escacs de Torredembarra i al centre d’estudis hi ha escrit diversos treballs de temàtica periodística i històrica en el Recull de Treballs. També ha format part del col·lectiu Pedra de Toc.

Llicenciat en Periodisme per la Universitat autònoma, també ha completat un màster en comunicació política i electoral i un altre en direcció de comunicació. Se segueix formant en cursos i seminari perquè el món del periodisme i la comunicació està en una evolució contínua.

A en Jordi Salvat l’heu pogut llegir al Diari de la Torre o escoltar-lo a Ona la Torre, on fa dos anys va guanyar una menció al Millor programa de Ràdio Local en els Premis Radio Associació de Catalunya pel programa Tastets d’història, del qual ha copresentat tres temporades amb en Quim Nolla. Des de fa pocs mesos ha engegat, al costat d’un altre periodista torrenc, l’Albert Jansà, un nou projecte periodístic, el periòdic mensual Torredembarra Actualitat.

Però la trajectòria professional d’en Jordi Salvat és molt àmplia. Ha treballat en diaris com El Punt, Més Tarragona, Aquí o el Diari Ara, on actualment coordina el suplement Camp de Tarragona. S’ha dedicat també a la comunicació corporativa a l’Ajuntament de Reus, Consell Comarcal de l’Alt Camp i assessorant en temes comunicatius ajuntaments, alguns propers com el Catllar o la Pobla de Montornès, i també petites i mitjanes empreses, a més d’haver treballat coordinant la comunicació en diferents campanyes electorals.

Com és una mica tastaolletes, l’hem vist també fent teatre amb Els Pastorets, que es van representar L’Estel de Natzaret els anys 1990 i 1991 a l’antic Teatre de La Caixa Tarragona de la Torre i on feia el paper de Tassis i al muntatge Antaviana, amb altres companys de classe quan feia segon de BUP. També ha fet de figurant a la pel·lícula Barcelona 1714, estrenada aquest any 2019.

Els darrers anys ha format part del jurat del Premi de recerca de batxillerat que anualment atorga el Centre d’Estudis Sinibald de Mas i del Premi de notícies i reportatges del Pla Educatiu d’Entorn, organitzat per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Torredembarra i pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Actualment viu a Torredembarra amb la seva dona, l’Helena, i la seva filla l’Elisabet. Sovint el trobareu caminant o corrent pel passeig marítim o pels camins del Baix Gaià.

Publicat dins de General

1968, una mirada fotogràfica de la Processó

El desembre de 1967, el Josep Font i la Carme Mas van establir-se a la vila de Torredembarra com a fotògrafs, concretament, al tercer pis del número quatre del carrer d’Antoni Roig.

La Processó del Sant Enterrament de l’any 1968 es pot considerar un dels primers reportatges realitzats. És un conjunt d’unes 150 fotografies del fons fotogràfic de la família Font que esdevé una instantània de gairebé la totalitat de les famílies torrenques d’aleshores.


La Confraria de la Creu – Armats ha cregut convenient recuperar aquests negatius i organitzar una Exposició al Castell de Torredembarra.

Us convidem a reviure la Processó de l’any 1968.

Amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra i de la Diputació de Tarragona.

Publicat dins de General

Maria Font i Mas, professora agregada i responsable de l’Àrea de Dret internacional privat de la Universitat Rovira i Virgili, presentadora de l’Opuscle de la Setmana Santa 2019

La presentadora de l’Opuscle de la Setmana Santa de 2019 serà na Maria Font i Mas, professora agregada i responsable de l’Àrea de Dret internacional privat de la Universitat Rovira i Virgili. L’acte serà el proper divendres 12 d’abril, a les 20:30h, al Pati del Castell-Palau dels Icart de Torredembarra.


Maria Font i Mas és la petita de sis germans, filla dels “retratistes” de Cal Font -Josep i Carme-  que tenien inicialment la botiga al número 7 del carrer Antoni Roig, en un primer pis, on va néixer.

Va créixer a la botiga “nova” del carrer de la Sort, envoltada de rodets, fotografies, pintures i marcs. Treballà en el negoci familiar i sovint acompanyava als seus pares, tot aguantant el flash, tal i com ho havien fet els seus germans, en casaments, comunions, batejos, Carnaval i Setmana Santa.

Torrenca pels quatre costats, no ha deixat mai de col·laborar activament en la vida cultural, social i associativa del poble.

De ben petita ja participà de la cultura popular local, tot duent a les seves espatlles en Grouxo, del Ball de nans, en alguna festa major de juliol, va formar part de l’esbart dansaire, cantava a la coral Xaloc (on ara hi canta el seu fill) i anava a l’esplai i colònies de la Parròquia Sant Pere Apòstol. Més endavant va ser membre del Grup de Joves que va organitzar concerts per festa major i va formar part de la primera fornada del Ball de Pastorets de l’Agrupació de Balls Populars. Actualment, forma part del Ball de Gitanes de Torredembarra i de la Coral Santa Rosalia. Es sòcia de El Nus Escènic i de l’Agrupació Sardanista l’Antina, d’on ha estat Secretària. També és sòcia del Centre d’Estudis Sinibald de Mas on ha participat com a jurat en el premi de recerca de batxillerat que anualment atorga l’entitat.

Des de la vessant associativa i reivindicativa va formar part del Col•lectiu Independentista el Timbaler del Bruc, que va organitzar, entre d’altres, campanyes d’informació i sensibilització en favor de les víctimes de la guerra de Bòsnia. Ha estat activa en la defensa del medi ambient i del litoral torrenc, ja fos donant suport a aquelles iniciatives destinades a la conservació del nostre roquer i el Cap Gros en front de la construcció del Port (sense èxit); o bé formant part de la Plataforma Salvem els Muntanyans per evitar la destrucció dels aiguamolls (amb èxit).

És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, de la qual és Doctora europea per la seva tesi, “El dret internacional privat de fundacions en el procés d’integració europea” per la qual va rebre la màxima qualificació cum laude. Ha realitzat diferents estades d’investigació a les universitats de Lyon, Torino, Nijmegen, Aberdeen, Montreal i a l’Institut Suís de Dret comparat de Lausanne. Entre les seves línies d’investigació destaca l’estudi de la persona jurídica en àmbit internacional i interregional així com les polítiques legislatives europees sobre les organitzacions d’economia social.

És professora agregada i responsable de l’Àrea de Dret internacional privat de la Universitat Rovira i Virgili on fa quinze anys que es dedica a la docència i la recerca.

Viu a la Torre, a la casa que era Cal Xitot, amb el seu marit Carles i el seu fill David.

Publicat dins de General

Opuscle any 2018

En la confecció, edició i publicació de l’Opuscle hi ha col·laborat la Diputació de Tarragona.

Publicat dins de General

Josep Francesc Ferrer Val, president de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió de Tarragona, Presentador de l’Opuscle de la Setmana Santa 2018

El Presentador de l’Opuscle de la Setmana Santa de 2018 serà en Josep Francesc Ferrer Val. L’acte serà el proper divendres 23 de Març, a les 20:30h, al Pati del Castell-Palau dels Icart de Torredembarra.


En Josep Francesc Ferrer Val va néixer a Tarragona el 10 d’octubre de 1954, està casat amb la Montserrat i té dos fills, el Sergi i l’Iris. Va cursar els estudis de batxillerat als Germans de la La Salle. I també comerç mercantil, cursos de banca, economia, gestió comercial, recursos humans i d’Esade a Barcelona.

Treballador de la banca més de quaranta anys, des de 1968 fins el 2008, va ocupar càrrecs directius des de ben jove, els vint-i-un anys d’edat. Des dels divuit anys va comença a ocupar càrrecs directius en diferents entitats lúdiques, esportives i culturals de Tarragona. A les quals encara avui hi participa.

Ha estat:

 • Tresorer del Club Ciclista Tarragona, del 1972 al 1978.
 • Tresorer i actor del grup teatral Rauxa, del 1992 al 2000.
 • Directiu del Patronat Municipal d’Esports, del 1999 al 2009.
 • Síndic de Greuges Municipal de Tarragona, del 2008 al 2012.
 • Vocal, tresorer i vicepresident de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona, del 1972 al 2018.

En Josep Francesc ha participat en molts i diferents actes de ciutat des del 1972 fins avui. En l’actualitat és:

 • President de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, càrrec que ostenta des del 1990, passant anteriorment, per vuit anys de secretari i vuit més abans, de vocal. En definitiva tota una vida dedicant-se i treballant per la Setmana Santa.
 • Directiu del Club Gimnàstic de Tarragona des de 1980. Essent, des de fa anys, vicepresident.
 • Vicepresident del Consell Esportiu del Tarragonès, des de 2007.
 • Vicepresident de l’Ateneu de Tarragona, des de 1998.
 • Sotsdelegat de la Delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol, des de 2003.

En definitiva en Francesc Ferrer, el Siscu pels amics, és un treballador incansable per les diferents entitats de la ciutat de Tarragona.

Publicat dins de General

Llibertat presos polítics!

Publicat dins de General

Agraïment inmens

Moltes gràcies a tots els que heu fet possible la Setmana Santa d’enguany a Torredembarra: confrares, col·laboradors, institucions i, sobretot, als que treballeu sense parar darrere del teló.

Al P. Ignasi Fossas i Colet, per la seva brillant presentació de l’Opuscle.

A tots participants en la Processó del Sant Enterrament:

 • Armats de la Confraria de la Creu
 • Grup d’Aspirants de la Confraria de la Creu
 • Creu de la Missió
 • Hermandad del Nazareno
 • Cos de Portants del Sant Crist
 • Grup de Penitents de la Confraria de la Creu
 • Grup d’Improperis de la Confraria de la Creu
 • Banda de Timbals de la Confraria de la Creu
 • Confraria del Sant Sepulcre
 • Pas de la Dolorosa
 • Bandera Principal de la Confraria de la Creu, portada per la família Hagedorn-Vallès
 • Autoritats i Clergat
 • Banda de Ministrers
 • Grup de Coordinadors i Arrengleradors de la Confraria de la Creu

I, especialment, a tots els grups que formen la nostra Confraria:

 • Armats
 • Grup d’Aspirants
 • Cos de Portants del Sant Crist
 • Grup de Penitents
 • Grup d’Improperis
 • Banda de Timbals
 • Grup de Coordinadors i Arrengleradors
 • Grup de Caramelles

Ens tornem a veure el divendres 23 de març a la Presentació de la Setmana Santa i de l’Opuscle 2018.

Bona Pasqua!

Junta Directiva
Confraria de la Creu – Armats de Torredembarra

Publicat dins de General

Opuscle any 2017

En la confecció, edició i publicació de l’Opuscle hi ha col·laborat la Diputació de Tarragona.

Publicat dins de General

Ignasi Fossas i Colet, prior del Monestir de Montserrat, Presentador de l’Opuscle de la Setmana Santa 2017

El Presentador de l’Opuscle de la Setmana Santa de 2017 serà el P. Ignasi Fossas i Colet. L’acte serà el proper divendres 7 d’Abril, a les 20:30h, al Pati del Castell-Palau dels Icart de Torredembarra.

Ignasi Fossas i Colet, nascut a Aiguafreda el 1960, és llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona, Facultat de Medicina (Hospital Clínic) (1977-1983). Exercí de metge fins que el 1986 ingressà al Monestir de Montserrat, on començà la formació en teologia, que completà amb la llicència en Litúrgia al Pontifici Institut Litúrgic de Roma (1993-1996) i un Diploma en Arxivística a l’Arxiu Secret Vaticà (1995).

Professà el 3 de setembre de 1988 (professió simple) i la professió solemne fou el 21 de març de 1992. Fou ordenat prevere el 30 de novembre de 2002.

Des de 1996 és professor a l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona i a l’Escola Teològica del seu  Monestir, i des del 2014 ensenya al Pontificio Istituto Liturgico de Roma.
El curs 2006-2007 va participar en el Programa d’Alta Direcció d’Empreses (PADE 1-2007) a l’IESE Business School (Barcelona).

Des de l’octubre del 2000 fins a l’agost de 2016 ha estat portaveu del monestir. També ha estat responsable de la Infermeria del monestir (1996-2000), secretari del P. Abat (2000-2005),  majordom-administrador (2005-2011) i sots-prior (2007-2011). El dia 1 d’octubre del 2011 fou nomenat prior del monestir.

Des del 2010 organitza cursos i fa conferències, preferentment a Montserrat, sobre l’aportació que pot fer la saviesa monàstica al lideratge, la gestió i les virtuts en les organitzacions.

Publicat dins de General